No nekupto...

18. 10. 2012 9:51:29
Pokud zákazník uvěří, že kupa kompostu má hodnotu čerstvého ovoce a zeleniny, tak prodejce vydělá. Když neuvěří a nekoupí, tak prodělá a ještě budou muset zaměstnanci uklízet.

Občas mívám vážné obavy, že se bude muset obměnit generace nakupujících, než se obchodní řetězce začnou chovat k zákazníkům dle hesla: "Náš zákazník, náš pán." Jistou perspektivu rychlejší obměny generací stravujících se specifickými chemickými směsmi <http://www.emulgatory.cz/nebezpecna-ecka> vydávanými za potraviny lze sice předpokládat, ale když se děti naučí jíst místo jablka ke svačině fialový dobytek nebo jiné barvičky <http://www.stream.cz/peklonataliri/765767-peklo-na-taliri-ecka-pro-deti>, tak pravděpodobně bude muset dojít nejenom k obměně generací, ale i k obměně genetického kódu, který se dědí. Což je asi na delší období.

Informace většina z místních lidí získává v rodině. Další může získat ve školách různého zaměření i úrovně. Když teď máme "hentů demokráciu", tak si každý může vybrat podle svých schopností, případně schopností svých předků: Jakmile dcera pana Primáře v oblečení ze několik tisíc vystoupí před třídu, když je vyvolána, pak je většině lidí ve třídě jasné, že když se ráno přivezla do školy Audi nejvyšší třídy, tak to s vědomostmi opět nebude slavné. S vysvědčením to papínek zařídí. A tak nám tu přibývá další generace "zbytečných lidí". Hlavně, aby se nám dcera dobře vdala. Nejlépe za státem živenou osobu.

Kdysi jsem četl překlad Hypokratovy přísahy, to zrovna v TV hlásili "Děkujeme, odcházíme!" Ale víte, že jsem se tam nikde nedočetl nic ve smyslu: "Když nám nezvíšíte platy, tak těm, kteří věří, že nás nezbytně potřebují, odmítneme pomáhat..." Naopak stojí tam: "Způsob svého života zasvětím podle svých sil a svědomí prospěchu nemocných a budu je chránit před každou úhonou a bezprávím." a končí "Budu-li tuto přísahu zachovávat a řádně plnit, nechť je mi dopřáno žít navždy šťastně, požívat úcty u všech lidí a těšit se z plodů svého umění. Jestliže ji však poruším a poskrvním, staniž se mi pravý opak."

Na což všichni přísahali. Tak jsem zvědav, jak se projeví ruka osudu. Na těžké časy pro vyděrače to zatím nevypadá. Za feudalismu se vrchnosti odváděly desátky. Desetina toho, co poddaný vytvořil. Za "demokracie" někdo propočítal, že pracující člověk odvádí 70% hodnot, které vytvoří, někomu jinému. Aby to nebylo příliš nápadné, tak se to rozdělí na menší částky: Daň z příjmu, Sociální pojištění, Zdravotní pojištění, Penzijní připojištění, Spoření na důchod, Povinné ručení, DPH, Poplatek za... , atd.

Aby se někdo "náhodou necukal", tak je ke každému "odpustku" stanoven postih za neodevzdání. Ti, kteří se v tom naučili "chodit", už ale ví, jak to zařídit, aby museli platit minimum a nejlépe si mohli nechat vrátit i to, co za ně zaplatili ti méně "nadaní". Ani se nedivím, že po "sametu" vypadl ze zákonů paragraf o příživnictví. Těžko někdo nechá v platnosti něco, co by mohlo postihnout i jej. Minimálně to "novelizuje", aby se jej to netýkalo.

Kdysi platilo, že jsme si všichni rovni, ikdyž něteří si byli "rovnější". Dnes si rovni nejsme a někteří se to svému okolí snaží dát najevo. Jen si nejsem jist zda ti, kteří příjdou po nás budou mít co obdivovat ve svých muzeích. Značkové oblečení slečny primářové se pravděpodobně nedochová...

Možná by pomohlo, kdyby se politická zodpovědnost volených změnila na hmotnou zodpovědnost. Minimálně za následky svých skutků. Možná ještě lepší by bylo, kdyby byli zodpovědni nejen za to, co vykonají, ale i za to, čemu nezabránili. Kdyby si navíc škody díky nim vzniklé museli odpracovat, tak by se už nikdo nehrnul tak aktivně do politiky. Zvláště, když má tušení, že neví, která páčka...

Ono dnes se klidně někdo nechá zvolit, schválí, co je mu doporučeno, a počká si na nějakou tučnou "trafiku". Kdyby věděl, že mu ta trafika nebude říkat "Pane" a že přijde i o to, co si vydělal předtím, tak by si lépe rozmyslel, pro co zvedne ruku. Teď si s tím neláme hlavu, když si může "odklonit nějaké drobné" na klidné dožití na Bahamách...

Třeba pan ministr financí, když tak dobře ví, kde jsou jaké peníze, by mohl zajistit, aby se všechny peníze zmizelé ze státního rozpočtu do něj opět vrátily, tak by státní deficit pravděpodobně přeskočil do opačné polarity, než je dnes. Ale mám obavy, že za takový nezodpovědný krok není placen. Tudíž nelze předpokládat, že by jej učinil.

Když se někdo dostane do funkce, kterou ví, že za další čtyři roky zastávat pravděpodobně nebude, tak je motivován "užít dne", dokud může... Pokud by úřednický stav byl definitivní, s tím, že třeba polovina platu se nevyplácí, ale ukládá a úředník je hmotně zodpovědný za svá rozhodnutí, pak se dá s určitou mírou pravděpodobnosti předpokládat, že každý bude rozhodovat velmi uvážlivě. Když pro nic jiného, tak proto, že rozhoduje o svých penězích.

Pokud bude nástupní mzda definitivního úředníka daná zlomkem průměrného platu ve výrobních profesích (kde se tvoří hodnoty) a maximální mzda nejvyššího úředníka, bude určena jako několika násobek průměrného platu... , pak se tam zas tak moc lidí cpát nebude, ale ti poctiví mají zajištěnou slibnou budoucnost s velmi slušným "důchodem".

Autor: Martin Morávek | čtvrtek 18.10.2012 9:51 | karma článku: 9.82 | přečteno: 657x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Hyde park

Veronika Valíková Šubová

Blogu by slušela nová forma i transparentnější pravidla

Blog čeká inovace. Nic proti, změna je život. Ale pod informačním blogem adminů se objevila mohutná diskuse, kterou jsem, přiznávám, zčásti iniciovala já. Domnívám se, že "inovace" by se měla dotknout i celkového fungování blogu.

27.3.2024 v 12:19 | Karma článku: 17.11 | Přečteno: 414 | Diskuse

Jiří Anderle

Dělají z ČR terč. Setrvačností, nebo záměrně?

Sledováním Lipavského, Černochové a Řehky, se nemůžete zbavit dojmu, že jde o organizovanou skupinu šířící záměrně strach. Jak, a proč to dělají?

4.3.2024 v 9:54 | Karma článku: 14.67 | Přečteno: 302 | Diskuse

Filip Vracovský

Proč jsem uzavřel diskuze ?

Po dlouhé době zase do Hydey parku . Je tu pěkně útulnu, žádná tlačenice. Račte vstoupit a za nastražené uši dík ....

1.3.2024 v 7:00 | Karma článku: 24.50 | Přečteno: 677 | Diskuse

Jan Tichý(Bnj)

Nalodil jsem se na loď blogosvěta

Využívám Hydeparku pro informaci, že jsem vstoupil na blogovou platformu blogosvět, kde se mj. „potkávám“ i s bývalými zdejšími pisálky jako Lubomírem Stejskalem nebo Bohumilou Truhlářovou.

10.1.2024 v 6:37 | Karma článku: 13.44 | Přečteno: 265 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Typologie urážek v diskusích a na blogu

Slepice, sebestředný primitiv, soudružka učitelka, Putinova dívka, udavačka ... jen malá ochutnávka laskavostí, které se tady na mě snesly v posledním týdnu. Většinu z nich admini smazali. Ale ty urážky si zaslouží roztřídit.

29.12.2023 v 21:52 | Karma článku: 28.70 | Přečteno: 980 | Diskuse
Počet článků 13 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 520
Dostal jsem od života druhou šanci. Od roku 1998, kdy jsem se "znovu narodil", se vše učím znovu a občas si všimnu i věcí, které ostatní nevnímají, jelikož je považují za "normální" součást svého okolí... Chcete-li uvařit žábu "zaživa", pak ji musíte hodit do kotle se studenou vodou a zatopit pod ním. Vhodíte-li ji od vařící vody, pak se bude okamžitě snažit utéct. Jako děti vidíme vše, ale než dospějeme, tak nám připadá normální sedět v kotli s vařící se vodou a libujeme si v teploučku...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...