Martin Morávek

Naučí se, ale pochopí? Správně provedená demolice...

23. 09. 2012 12:18:00
Někteří lidé se honosí tím, že disponují encyklopedickými znalostmi a dokáží "třeba o půlnoci" něco zopakovat slovo od slova. Otázkou zůstává nakolik je podobná znalost užitečná pro jejich život. Jiní lidé se učí raději méně než více a spoléhají se na svou výbavu "shůry", díky níž proplouvají životem poměrně úspěšně. Ideálem by mohla být kombinace obou způsobů, kdy na základě spousty informací, jimiž dotyčný disponuje, si volí to nejvhodnější řešení dané situace. Zádrhel může být v tom nejvhodnější, jak pro koho: Jsou-li informace, jimiž disponuje nějak zkresleny, pak výsledek nemusí být nejvhodnější pro toho, kdo se rozhoduje...

Každý si ukládáme významy jednotlivých pojmů podle zkušeností, které se nám podařilo do této chvíle získat. Snad skoro každý si už rozbil nos nebo třeba koleno a většina z nás si zapamatovala okolnosti, za nichž k tomu došlo. Mechanismus, který nám umožňuje být úšpěšnější, je záporná zpětná vazba. Příště prostě zamíříme jiným směrem, kde se případnému úrazu dokážeme vyhnout nebo kde nám úraz pravděpodobně nehrozí. Stojí-li před námi sloup, pak se mu můžeme vyhnout vlevo nebo vpravo. Vyhneme-li se mu úspěšně, pak si zapamatujeme tuto reakci jako správnou a příště ji prostě použijeme. Pokud se nám příště neosvědčí, tak si uložíme do paměti informaci, že je vhodné si kontrolovat, zda je v daném směru dostatek místa na vyhnutí, není-li zvolit opačný, není-li ani tam, pak raději zastavit. Někteří méně šťastní si svou chybu musí zopakovat vícekát, ti šťasnější se poučí i z cizích chyb.

Nevím kolik si toho ještě pamatujete ze školy nebo nakolik jste pochopili "Co tím chtěl básník říct", ale mi z toho, co jsem se zatím dočetl vychází, že všechno kolem je pouze energie v různých formách uspořádaná podle různých principů, které určují, jaká forma energie se bude měnit za jakých podmínek na jinou formu. Třeba taková elektřina se v odporu mění na teplo, světlo a podle okolností třeba i na RTG záření, v motoru se přemění na pohyb, v počítači dokáže třeba spočítat pí na 1000 desetiných míst nebo vybudovat virtuální říši. Na grilu vám upeče oběd a na elektrickém křesle zase člověka. Záleží jenom na tom, jaká idea se zrovna připletla energii do cesty, neboli: kdo ji k čemu využívá.

Když je vše kolem nás energie, jejíž množství si podle všeobecně notoricky známého Albertova vzorečku [E = m • c2] můžeme snadno spočítat, potom nedostatek energie je jenom lež, kterou se nás někteří snaží udržet ve sféře svého vlivu. Problém je spíše v nedostatku znalostí nebo ochotě lidí určitou formu energie, využívat k dosažení svých přání. Bohužel velká většina lidí neumí vyhledávat informace, takže si ani nepřečte, co někdo jiný byl ochoten zadarmo sdělit ostatním, nebo není schopen tyto informace využívat. Co by si chudáci miliardáři počali, kdyby třeba lidé nepotřebovali ropu a nemuseli kvůli ní válčit třeba v malé Asii?

Najednou by nikdo nepotřeboval jejich skvělé zbraně a museli by začít dělat něco užitečného, což sice není nemožné, ale už se na tom nedá tak snadno vydělávat, jako na jednom překupníkovi zbraní - říkejme mu Mistr Fazole-ládin, přes nějž se za peníze z daní "nejsvobodnějších nevolníků" vyzbrojovali bojovníci proti "říši zla". Když pak poklesl objem obchodů, protože "říše zla" zkrachovala, tak začal být na obtíž a bylo jej potřeba odstranit. Když se při jednom daly zprovodit ze světa také doklady o tom, že ne všechny obchody byly právě "košér", tak proč neodstřelit kromě baráku napěchovaného "nepříjemnými" dokumenty (SOC 7), taky dva mrakodrapy stojící o dvě ulice vedle. Bude z toho pěkná estráda a na někoho se to přece svést dá. Stačí jenom vymyslet nějaké chytlavé jméno třeba "Aj-klada" nebo něco podobnéno.

Jenom aby náhodou nedošlo k poškození okolních domů, které mají uzavřeny takové vysokánské pojištění, to by se pak někdo pěkně prohnul při pojistném plnění. Ale to zvládnou profíci z demoliční party. Beton se rozdrtí plastickou trhavinou, ocelové výztuhy se roztaví Termitem a mrakodrap se promění úhlednou haldu suti, kterou, až vychladne Termiterm roztavená ocel, stačí naložit na náklaďáky a odvézt. Za pár týdnů to hezky vydláždíme a těm kteří byli zrovna v práci, tam postavíme pěkný pomníček, aspoň zase bude kam pokládat věnce a sbírat body pro PR. Kdyby to chtěl náhodou někdo nechat vyšetřovat - proč tam zodpovědní lidé nenařídili evakuaci, tak vytvoří nějakou jinou aféru na první stránky bulvárního tisku a život jde dál. No není to nádherné. A strýček Skrblík má zase o pár miliard víc, aby si mohl zaplavat ve svém trezoru...

Martin

Autor: Martin Morávek | karma: 5.42 | přečteno: 296 ×
Poslední články autora