Kdy bude krásně?

23. 09. 2012 16:15:00
"Za soudruhů" jeden člověk říkal: "Jednoho krásnýho dne všechny ty ku... ko... postřílím!" Jeden z jeho příbuzných se někdy za jasného teplého dne zastaví u okna a zasněně pronese: "Tak dneska by to šlo..." Jenže "ku..." už převlékli kabáty a nejsou "ko...", protože ti už asi nebudou u kormidla. A tak dnes raději nosí pestře jednobarevné kravaty a hlásají "pravdy", jak "se snaží, aby bylo lépe." (pouze vynechávají "jim" = ", aby jim bylo lépe.")

Poslední dobou jsme pravidelně masírováni názory vyvolených, že nastala krize... Myslím si, že celá krize je jenom takový pěkný vývěsní štít, pro firmu jejíž přesný popis činnosti by mohl být důvodem ke "kejhání potrefené husy..."

Představte si, že by na světě místo peněz fungovala nějaká fyzikálně podložená směnná hodnota, která by nepodléhala inflaci a za přesně definovaných podmínek by byla kdykoliv vyčerpatelná. Dejme tomu, že by jednotkou byla kilowatthodina (kWh) a na bankovce řekněme 50 kWh by byl dán okamžitý odběr max. 5 kW v 1fázi, což odpovídá asi 10A při 230V na 22 hodin. Při menším odběru i na delší dobu...

Jistým zádrhelem by mohlo být, že by energii dodával rozvodný závod, který by si pravděpodobně "účtoval" nějaké poplatky za dodávku a to za přípojné místo x kWh měsíčně a za dodaný výkon v % z dodané energie. Což odpovídá poplatkům, které platíte RZ v dnešní době za to, že máte elektřinu v zásuvkách...

Slyšel jsem takovou zajímavou myšlenku: Co by se asi stalo, kdyby se všichni lidé dohodli a zašli si vyzvednout své úspory z bank? Najednou by se asi zjistilo, že v bankách nejsou žádné peníze, protože je půjčily lidem, kteří slíbili, že je vrátí.

Největší vtip je v tom, že na světě je víc peněz než odpovídá opravdové hodnotě vytvořených věcí. Prostě proto, že banka smí půjčit třeba 90% peněz, které tam někdo přinese a uloží. Pokud všechny operace fungují podle předpokladů, pak je v bankách po deseti ciklech (vklad->půjčka->nákup->vklad) najednou místo jedné na počátku vložené stovky hned stovek šest a ještě zbudou nějaké drobné. (100+90+81+72,9+65,61+59,05+53,14+47,82+43,03=612,55) Tedy pokud všichni vrátí, co slíbili při půjčování. Zatím jsem ale vůbec neprobíral úroky...

Takže když banka za vložené peníze platí 5% úroků střadateli a za půjčení si bere 10% od dlužníka, tak jenom za shromažďování osobních dat, pokud všichni zaplatí to, co slíbili, vydělává 512,55×5%=25,62%. Plus 512,55%, které banka "vyrobila" ve svém účetnictví. Docela dobrý byznys, tak se ani nedivím, že tam nikoho nechtějí pustit.

Martin

Autor: Martin Morávek | neděle 23.9.2012 16:15 | karma článku: 13.50 | přečteno: 896x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ekonomika

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 12.75 | Přečteno: 111 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 909 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1584 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 498 | Diskuse
Počet článků 13 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 520
Dostal jsem od života druhou šanci. Od roku 1998, kdy jsem se "znovu narodil", se vše učím znovu a občas si všimnu i věcí, které ostatní nevnímají, jelikož je považují za "normální" součást svého okolí... Chcete-li uvařit žábu "zaživa", pak ji musíte hodit do kotle se studenou vodou a zatopit pod ním. Vhodíte-li ji od vařící vody, pak se bude okamžitě snažit utéct. Jako děti vidíme vše, ale než dospějeme, tak nám připadá normální sedět v kotli s vařící se vodou a libujeme si v teploučku...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...